Banedesign
Værd at vide om design og anlæg af Pitch & Putt baner En Pitch & Putt klub bør på længere sigt mindst råde over en 18-hullers bane, putting greens, indspilsgreens, en driving range, et klubhus, driftbygninger, P-pladser m.v.
I Pitch & Putt sporten og i golf bruges samme engelske terminologi og de forskellige ord har haft en evne til at overleve uanset i hvilket land Pitch & Putt spilles. Dette medfører, at Pitch & Putt spillere verden over anvender en terminologi, som alle forstår. Visse engelske golfudtryk er dog blevet erstattet af danske ord.
Intro til Pitch&Putt - Engelsk version - : 1 - 2
Pitch & Putt hul En Pitch & Putt bane skal bestå af mindst 6 huller.
Et hul starter altid fra teestedet/tee-boksen, hvor det første slag slås og frem til greenen, hvor selve hullet, som bolden skal i, er placeret.
Et Pitch & Putt huls længe er defineret som afstanden mellem Tee-boksens forkant og til midten af green.
Et dogleg hul er et Pitch & Putt hul, hvor spillelinjen knækker enten til højre eller til venstre.
Teestedet og Tee-boksen Teestedet er et særligt opbygget område, hvorfra spillet starter på de respektive huller. Teestedet kan også være forsynet med en Tee-boks som er en udslagsplatform belagt med kokos, plastik eller gummi. Man bør bestræbe, at teestedet er forsynet med en tee-boks, det gør spillet hurtigere, er billigt at etablere og rentabelt at vedligeholde.
Fairway Fairway er det klippede område, som optager den største del af et Pitch & Put huls areal. I reglen begynder fairway et stykke foran teestederne og danner derefter som oftest et sammenhængende område frem til green.
Semirough Semiroughen grænser op til fairway, og klippehøjden vil altid være højere end på fairways.
Rough Rough er det område, som findes uden for de tætklippede dele af et Pitch & Putt hul. Klipningen af rough afhænger af de lokale forhold og formål.
Green Greenen er det specielt opbyggede område, som afslutter hvert Pitch & Putt hul. Greens størrelse kan variere meget afhængigt af terrænet og af hvilken sværhedsgrad, man giver hullet. En gennemsnitstørrelse på 70 m² anbefales.
Forgreen
Forgreen er det tætklippede areal omkring hele greenen samt et bredere areal foran greenen. Forgreenens bredde bestemmes oftest af græsklipperens bredde.
Greenområde
Med greenområdet forstås det område som udgøres af green, forgreen, bunkers, vand-hazarder, træer mv. i umiddelbar nærhed af green.
Hazarder
Hazarder består af bunkers og vandhazarder. En bunker er en udgravet fordybning i jorden, hvor fordybningens bund og i nogle tilfælde sider er dækket af sand eller græs. Bunkerens størrelse og facon kan variere betydeligt fra en radius på nogle meter til væsentligt større. Antallet af bunkers på 18-hullers Pitch & Putt baner varierer ganske meget alt efter banearkitektur. Alt andet lige vil mange bunkere medføre at rundetiden øges. Vandhazarder består af bække, grøfter, moser, søer, hav mv.
Driving range En driving range er et øvelsesområde som kan variere meget i størrelse, alt efter muligheder og ønsker. Hvis driving range også skal kunne bruge til øvelsesområde for golf kræves et areal på ca. 100 x 300 meter. Området kan forsynes med tee-bokse langs den ene korte side. Fra alle udslagssteder bør man kunne overskue hele området. Driving range skal være forsynes med afstandsmål som flag, øvelsesgreens eller lignende. Det er bydende nødvendigt at vide hvor langt man kan slå med sine 2 jern, hvis man skal blive rigtig dygtig til at spille Pitch & Putt.
Putting green og indspilsgreen
Putting- og indspilsgreens er træningsområder, der skal have samme opbygning og plejes på samme måde som greens på banen. Putting greenen skal ligge i tilslutning til klubhuset og have en rimelig størrelse, og en indspilsgreen bør være mindst 100 m².
Andre begreber:
Foruden de ovenstående begreber findes yderligere en række begreber, som flittigt anvendes i Pitch & Putt verdenen. Her følger en kort forklaringsliste.
Der skal tages hensyn til en lang række faktorer, når man skal udvælge areal til en kommende Pitch & Putt bane.
Erfaringen fra udlandet viser, at den fysiske placering af baner er af største vigtighed. Man plejer at sige, at for at et Pitch & Putt anlæg kan komme til at fungere optimalt skal tre forudsætninger være opfyldt nemlig: " location, location and location". Det skal på alle måder være nemt at komme til og fra baneanlægget ikke mindst med offentlige transportmidler, til fods eller på cykel; men også i bil. Da Pitch & Putt baneanlæg kun kræver mellem 3-5 HA betyder det, at anlæggene med fordel kan placeres i parker og andre grønne områder i byer og bynære områder. Egentlig er det kun fantasien (og vanetænkningen!) som sætter grænser for hvor et Pitch & Putt anlæg kan placeres med succes.
Og så er der naturligvis de mange par-3-baner rundt om i landet i tilknytning til golfbanerne som kan redesignes efter Pitch & Putt standarterne. Det er vigtigt at holde sig for øje, at det ikke altid er nok blot at flytte teestederne så Pitch & Putt afstandene kommer til at passe. Ofte må man lige rådføre sig med en ekspert på området og på sigt vil DPPU råde over en sådan.
Start med af få et overblik Hjemmesiden Danmarks Miljø Portal http://kort.arealinfo.dk/ er er rigtigt godt redskab som kan hjælpe dig med at få overblik over jeres muligheder og siden kan også hjælpe dig med at få fat i detail informationer.
Myndighedernes krav
Der vil altid være planlægningsmæssige bindinger og udfordringer man skal tage hensyn til ved anlæggelse af en Pitch & Putt bane.
Mange af de regler og krav som gælder for golf anlæg vil også gælde for Pitch & Putt anlæg. Imidlertid er der endnu ikke lovgivet specifikt på området, hvorfor man skal søge vejledning hos myndigheden før anlæg af Pitch & Putt banen. DPPU arbejder med udvikling af vejledninger på området i lighed med de man kender fra golf.
Vi henviser her til statens udmeldinger "Lokalisering af golfbaner", der angiver de planlægningsmæssige rammer for kommunernes planlægning samt til den tilhørende vejledning "Golf, natur- og friluftsliv". I vejledningen "Golf, natur og friluftsliv" findes en række gode råd og opfordringer til, hvordan man allerede i planlægningsfasen bedst muligt får integreret natur og friluftsliv i golfbaneprojektet samt nogle idéer til, hvad den gode planlægning skal tage højde for. Desuden indeholder den oplysninger om en efterfølgende hensigtsmæssig drift. Vejledningen henvender sig primært til initiativtagere af nye golfbaner samt myndigheder og interesseorganisationer. Vejledningen sikrer således et fælles sprog og forståelse parterne imellem.
Arealets størrelse
Det er meget vigtigt, at man ved projektering af Pitch & Putt anlægget sørger for et areal af passende størrelse.
En typisk Pitch & Putt er en bane med 18 huller, driving range, klubhus og servicebygninger, parkeringsplads er arealkravet 3 - 10 Ha. Imidlertid kan man godt designe sig frem til en perfekt 18 hullers Pitch & Putt bane på bare 2 Ha; men DPPU´s anbefaling vil være et minimums areal på 3 Ha.
Anlægger man 6, 9 eller 12 hullers baner bliver muligheder egentlig større m.h.t. placeringen af banen da areal kravet mindskes forholdsmæssigt. Arealer omkring boligblokke, institutioner, plejehjem, undervisningssteder, kolonihaver, virksomhedsparker, hoteller m.v. kan være meget velegnede til Pitch & Putt baneanlæg og vil på en god måde kunne tilføre områderne nye værdisæt.
Pitch & Putt banen bør naturligvis tilpasses til landskabet, parken eller byområdet og samtidig søge at give plads til flersidig anvendelse af arealet. Jo bedre planlægning og design af baneanlægget jo bedre er mulighederne for sportslig- og driftmæssig succes.
En Pitch & Putt bane skal indpasses i den eksisterende natur, park eller byområde og øvrige strukturer.
Men at anlægge et Pitch & Putt baneanlæg på en an "flad mark" er ganske bestemt også en mulighed. Mange af de bedste Pitch & Putt baner i verdenen er anlagt fra "flad mark", hvilket så har den fordel at hensyn til strukturer i øvrigt en mere åbent, alt andet lige.
Egentlig er det kun fantasien (og vanetænkningen!) som sætter grænsen for hvor et Pitch & Putt anlæg kan placeres med succes.
Vegetation
I et område, der allerede er bevokset er det ofte ønskværdigt at bevare træer, buske for at give variation og udfordringer på Pitch & Putt banen samt fastholde eksisterende flora og fauna. Da en Pitch & Putt bane anlægges for at blive benyttet i flere generationer, vil plantning af træer normalt være en vigtig del af anlægget af banen. Når beplantningsplanen lægges, bør der tages særligt hensyn til, at der plantes træer, som i forvejen er naturligt forekommende på den pågældende lokalitet. Træer, buske og hække på Pitch & Putt banen kan anvendes som forhindringer, til at give læ og til at give terrænet yderlig karakter.
Jordbundsforhold
Jordens kvalitet (bonitet) er meget vigtig, eftersom den bestemmer græssets muligheder for at blive tæt og slidstærkt. Har man mulighed for at bygge Pitch & Putt banen på sandet jord, er dette ideelt. Let jord giver det bedste og stærkeste græsdække, alt andet lige. Adgang til vand
Før endelig beslutning om anvendelse af et givet areal til en Pitch & Putt bane træffes, skal det være klarlagt, at man kan få vandindvindingstilladelse i tilstrækkeligt omfang, hvilket erfaringsmæssigt kan volde problemer i visse områder med knappe grundvandsressourcer. Det er et uomtvisteligt faktum, at kun de Pitch & Putt baner (og golfbaner) som har de relevante vandingstilladelse vil overleve på sigt. Vand bliver den afgørende begrænsende faktor for drift af "alle grønne flader" i fremtiden. Vandingsbehovet er bonitet og klimabestemt og bør overvejes og kalkuleres med største omhyggelighed! Vanding af greens og forgreens er ofte nødvendigt. Derimod er vanding af fairways normalt ikke nødvendig i Danmark, og tilladelse til fairwayvanding vil næppe kunne forventes. Vand til vanding af banen kan være fra "alternative" kilder og behøver således ikke være af drikkevandskvalitet. Regnvandsopsamling er eksempelvis anvendt på flere baner.
Afledning af spildevand
Der skal tages højde for kloakering og de deraf følgende udgifter - alt afhængig af, om der er mulighed for tilslutning til offentlig kloak, eller om der bliver tale om eget spildevandsanlæg, nedsivning eller særskilt udledning eller lignende. Nyeste beregninger fra Danmarks Metrologiske Institut viser, at vi kan forvente en stigning i regn mængderne på op til 30 procent inden for en kortere årrække.
Byområder
Det er oplagt og ønskeligt på alle måder, at placere nye Pitch & Putt baner i selve byområderne. Alle de forhold som er til fordel for sporten og for Pitch & Putt baneanlægget er tilknyttet byområderne. Befolkningsunderlag, kollektiv trafik, øvrige transportmuligheder og sociale- og kulturelle strukturer er i og ved byerne. Endelig har byerne mange uudnyttede arealer, hvis man ser godt efter. Som tidligere nævnt kræver en Pitch & Putt bane bare 3-5Ha.
Sikkerhed, naboer, veje mv.
Spørgsmål omkring sikkerhed og Pitch & Putt baner er et vigtigt emne i planlægnings-og designfasen. Dette gælder såvel den interne sikkerhed på banen, hvor der spilles, men naturligvis også den eksterne sikkerhed i relation til de omkringliggende områder. Når der er bebyggelse eller veje i tilknytning til baneområdet, skal der tages udpræget hensyn til dette, når Pitch & Putt banen planlægges. Relevante sikkerhedsafstande skal tages i betragtning, således at Pitch & Putt banen bliver et sikkert sted at færdes samt ikke er til ulempe for omgivelserne.
Skiltning
Den gensidige hensynstagen til både Pitch & Putt spillere og ikke spillere er et væsentligt emne, når det drejer sig om muligheden for mangesidig anvendelse af et areal. Oplysningsskilte for publikum med orientering om Pitch & Putt banen og eventuelle risici bør opsættes ved banens grænser, hvor gangstier mv. fører ind på Pitch & Putt området. Inspiration til udformning af sådanne skilte kan fås ved henvendelse til DPPU eller din kommune.
Anlæg af Pitch & Putt bane:
En Pitch & Putt bane er ikke bare et areal med 18 par 3 huller anlagt i overensstemelse med FIPPA, IPPA reglerne.
Driving range
Driving rangen er en meget væsentlig del af ethvert baneanlæg - det er her man skaber og fastholder spillerene. En traditionel driving range som vi kender den fra golfbaner er et fladt eller hældende areal, i gennemsnit 300 meter langt og 100 m bredt. Har man mulighed for at anlægge så stor en driving range er det en fordel; men det er så ganske bestemt ikke en forudsætning - meget mindre er tilstrækkeligt til Pitch & Putt formål. 100 meter langt og 50 meter bredt er rigeligt. Den større driving range har sine helt klare fordele da den også vil tiltrække golfspillere som ønsker at øve de lange slag samt spille Pitch & Putt.
Beskrivelse
Indspilsgreen
Green med mindst en greenbunker med plads til 5-6 spillere ad gangen.
Putting green
Puttinggreenen bør være min. 100 m2 - men gerne meget større hvis der er plads og økonomi til det.
Den rigtigt anlagte bane med det rigtige design (som "2 i én" eller "3 i én") vil give den største spilleglæde og den bedste økonomi i det lange løb. Man bør derfor overveje, at bruge en dygtig og begavet Pitch & Putt banearkitekt. At anlægge og designe en Pitch & Putt bane er ikke det samme som at designe og anlægge en golfbane selv om der er mange lighedspunkter ikke mindst i forhold til greenkvalitet. Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at have greens af topkvalitet og greens som kan holde og vedligeholdes til mange spillerunder. Med mindre særlige forhold taler for det bør greens ikke være under 70 m2 og ikke over 100 m2. Da vi endnu ikke har mange Pitch & Putt baner bør man overveje, at tage på studietur til udlandet f.eks Holland, Irland m.f. og blive inspireret. DPPU vil på opfordring arrangere sådanne studieture. Kontakt Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.
Godt banedesign skal tilfredsstille flest muligt på én og samme tid i det daglige - kombineret med - at hele anlægget og særligt banen skal kunne sættes op til mesterskaber nationale som internationale. På nogle anlæg og baner vil det være økonomisk forsvarligt, at holde banen på mesterskabsniveau hele tiden, andre ikke. Men er udgangspunktet forkert og banedesignet samt greenkvaliteten dårlig er chancerne for succes - for spillerne og for baneejerne - reduceret ganske betydeligt for nu ikke at sige, at de ikke er til stede. Godt banedesign skaber en helhed og en naturlig sammenhæng mellem alle aktiveteter på anlægget og på banen. Således skal man sikre sig, at andre (børn, unge, voksne ...alle) end spillerne kan få glæde af anlægget også de som skal leve af baneanlægget (ejere, greenkeepere m.f.) og sidst men ikke mindst givne hygge-/spisefacilitet. Uden en god hygge-/spisefacilitet/resturant/klubhus til fornuftige priser på alle måder og hvor alle har lyst til at være og hvorfra aktiviteterne på anlægget kan ses, nydes og kommenteres - går det ikke i det lange løb.
Pitch & Putt anlæg er meget mere end et sports anlæg, der er et anlæg som skal kunne rumme - alle - hvilket i øvrigt understreges og defineres af det regelsæt som gælder for den selvstændige sportsgren Pitch & Putt!
Velegnet areal - "fra spildplads til spilplads"
Alle terrænformer og arealer større end 2-3 Ha er i princippet velegnede til en 18 hullers Pitch & Putt bane. Har man ønsker om bane anlæg på 6,9 eller 12 hullers anlæg (uden udvidelses muligheder) bliver mulighederne naturligvis meget større. I Irland ligger der næsten en Pitch & Putt bane på "ethvert gadehjørne, baghave til hotel eller ved boligkomplekser m.v." Man kan lidt friskt sige, at for Pitch & Putt sporten gælder, at "spildpladser kan omdannes til spilpladser" - det er kun fantasien og vanetænkningen som sætter begrænsningerne.
Banearkitekturen
Banearkitekten skal i sit arbejde især tage 5 hovedhensyn, som tilsammen er forudsætningen for en god Pitch & Putt bane.
Anlægsbeskrivelse: Det er vigtigt, at man fra starten har en ansvarlig projektgruppe, som har ekspertise på alle relevante problemområder.
Det er derfor hensigtsmæssigt, at der blandt initiativtagerne findes personer, der har forstand på særligt Pitch & Putt; men også på golf og som har kendskab til de juridiske og økonomiske forhold i forbindelse med anlæg og drift af en Pitch & Putt-/golfbane. Endelig er det vigtigt, at der blandt initiativtagerne er personer, som kan håndtere kontakten til myndighederne, idet det er altafgørende for et projekts gennemførelse.
Projektering
Projekteringsfasen kan, foruden udarbejdelse af projektmateriale samt kontakter og samarbejde med myndigheder og banearkitekt m.m. omfatte:
Inddragelse af relevante myndigheder og interesseorganisationer
Byggefasen
Afmærkning af teesteder og greens
I det følgende beskrives i grove træk et gennemsnitligt anlægsarbejde. Fremgangsmåden ved ændring af en bestående bane er den samme.
Overtagelse af arealet
Af hensyn til planlægningen af anlægsarbejdet er det væsentligt at have aftalegrundlaget på plads, herunder i hvilken stand arealet overtages, om det er pløjet, græsdækket eller en stubmark eller noget helt andet (kunne være et fodboldanlæg, park eller udtjent industri- byområde)
Afsætning af banen
Teesteder, fairways, greens, greenområder og bunkers afsættes med pæle i hver sin farve.
Transportveje og depoter
Køreveje for transport - og arbejdskørsel - under anlægsarbejdet afsættes med pæle uden for de senere spillearealer. På samme måde afsættes depotpladser for jord, sand, grus og andre materialer, således at man undgår at ødelægge jorden ved komprimering (traktose).
Jordregulering
Eventuel jordreguleringer på fairway, udgravning af bunkers, oprensning af søer og grøfter, opbygning af teesteder og greens i råjord foretages først. Dog fjernes topjord i nødvendigt omfang og lægges i depot til senere anvendelse som toplag.
Opbygningen af greens og teesteder i råjord skal udføres inden vinteren, så sætninger kan finde sted i løbet af vinteren.
Al kørsel skal foregå uden for fairwayarealerne.
Træ fældning m.v. Såfremt større træer eller skov- kratpartier skal ryddes er det vigtigt at alle rødder efterfølgende fjernes.
Bunkers Bunkers udgraves og formes i råjord. Bunkerskråningerne opbygges i harpet muld, og regulering og planering sker i samme arbejdsrytme som behandlingen af greenområderne. Inden den endelige regulering foretages tilføres sandet (gerne knust marmor) til bunkers. Hvorvidt der skal være græs eller sand på bunkerskråningerne er et spørgsmål, som afgøres i samråd med banearkitekten. Græsbunkere har den helt klare fordel at det gør spillet hurtigere og reletivt lettere.
Dræning
Drænledninger nedlægges, når de væsentlige jordreguleringer har fundet sted. Det er vigtigt, at dræningen foretages professionelt, da det er uhyre vanskeligt og kostbart at forbedre senere.
Vandingssystem
Vandledningerne nedgraves efter, at jordreguleringer har fundet sted. Uanset om man vælger automatisk eller manuelt betjent vandingsanlæg, gælder det:
Teesteder
Ved opbygningen af teesteder i råjord skal skråningerne have et anlæg på 1:4 eller mindre. Overfladen af det enkelte teested skal ligge i samme kote. Efter at råjorden har sat sig i løbet af vinteren efterreguleres der om foråret, inden topjorden lægges på i et ensartet 20 cm tykt lag. Herefter kan Tee-boksen placeres.
Greens
Topjorden på greenarealet fjernes og lægges i depot. Derefter bygges greens op i råjord efter detailtegninger. I samme arbejdsrytme reguleres greenområderne og bunkers ved green. Under anlæggelsen af greens må området foran green ikke anvendes som færdsel og arbejdsområde. Anlæggelsen af green sker under hensyntagen til analyseresultaterne fra de jordprøver, der tidligere er udtaget. Omfanget af dræningen sker også på grundlag af de jordbundsundersøgelser, der er foretaget tidligere. Drænledninger nedlægges med en indbyrdes afstand af 4 meter. Opmærksomheden skal henledes på, at det er i de færreste tilfælde, at der findes materiale på stedet, der er egnet til vækstlag. Der vil som oftest være for meget fint materiale, ler og silt, som forårsager pakning af topjorden. Det optimale vækstlag kan købes hos specialistfirmaer og består af en blanding af kalkfrit sand med en ensartet kornstørrelse. Sandet skal være kalkfrit for at undgå gipsudfældning senere ved brug af sure gødninger. Merprisen for den ideelle vækstlagssammensætning er ubetydelig i forhold til de samlede anlægsudgifter og er tjent hjem igen ved en bedre etablering, nemmere vedligeholdelse og en større tolerance over for spil i perioder med meget regn.
Se også hjemmesiden http://www.turfgrass.dk/
Øvelses- og reparationsgreen
En øvelses- og en reparationsgreen anlægges og vedligeholdes på samme måde og i samme arbejdsgang som banens øvrige greens.
Greenområde
Greenområder er betegnelsen for arealerne lige omkring greens. Foran greens vil det ofte være nødvendigt at foretage en grubning. Overskudsjorden fra greenopbygningen, dræn renderne og udgravningen af bunkers ved greens kan anvendes til regulering af greenområderne. Jordbehandlingen og planeringen skal foretages omhyggeligt, og det vil sige, at der i høj grad vil være tale om håndarbejde. Det er vigtigt, at alle højdeforskelle fremtræder som bløde, maskinvenlige overgange.
Fairways og semirough
Fairways og semirough behandles under et. Semirough regnes fra forkanten af teestederne frem til fairways begyndelse og desuden langs fairways. Bredden afhænger af de stedlige forhold, men eksempelvis kan man gå ud fra en semiroughbredde på hver side af fairway på 8-10 m.
Almindelig rough
Almindelig rough, hvor græsset sjældent eller aldrig skal klippes, betragtes som naturområder. Man vil som regel ønske en svag græsvækst. Hvor såning skal foretages overfladebehandles jorden, og større sten fjernes forinden fra overfladen. Såtidspunktet vil afhænge af lokale forhold, idet man f.eks. i et stærkt kuperet område vil foretage såning på et tidligt tidspunkt for at binde jorden. Som rough kan man også vælge - blomsterenge. For yderligere information om blomsterenge kontakt DPPU.
Beplantning
Beplantning kan foretages samtidigt med de øvrige anlægsarbejder, men vil undertiden blive udsat til efter, at banen har været spillet et stykke tid, dels af økonomiske grunde, dels for at kunne indrette beplantningen efter spillet. Valget af træer og buske til beplantning er vigtigt; der skal tages hensyn til sammenfald mellem stedets natur og til, hvad der kan gro i området. Selve beplantningsarbejdet skal udføres og vedligeholdes af fagfolk, således at der sikres et godt resultat.
Vandløb og vandhuller
Skråninger ved åbne vandløb (grøfter og åer) og vandhuller, som skal klippes, skal være jævnt skrånende dels af hensyn til klipningen, dels af hensyn til, at de ikke "trædes ned", når spillerne leder efter bolde. Af hensyn til miljøet, flora og fauna anbefales det, at der findes en bufferzone omkring vandløb og vandhuller, hvor plejen er mere ekstensiv. Endvidere vil de svage hældninger give fladvandede arealer, der udtørres om sommeren og får et rigt insektliv til glæde for især padder og fugle. Udtørring er også godt for omsætning af bundslam og dermed for vandløbets biologiske rigdom. Selve vandhullets form, skal være som en flad tallerken med et dybere område nær midten. Undgå skyggegivende opvækst på sydsiden af vandhullet da mange vandhulsdyr er afhængige af høj vandtemperatur.
Stier og veje
Stier, der forbinder de enkelte huller på banen (fra green til næste teested), skal udlægges fra starten, og man skal tage hensyn til, at de evt. både skal være hensigtsmæssige for spillertrafik og maskintrafik. Transportveje på den færdige bane skal undgås i størst muligt omfang og skal i hvert fald henlægges til rough-områderne.
Maskinhus
Maskinhuset placeres på et centralt sted med gode tilkørselsforhold. Omkring maskinhuset skal der også sikres plads til parkering og materialedepoter.
Okkeranalyse
Når dræning foretages, skal der i visse egne af landet foreligge en særlig okkeranalyse på grund af den koncentration af okker, som sker ved en afvanding.
Frøblandinger
Frøblandinger må nødvendigvis sammensættes af professionelle, som kender de lokale forhold og de nyeste typer frøblandinger. En generel anbefaling vil være at anvende sorter, der er tilpasset banens design og klimaet for hermed at sikre mindst mulig sygdomsangreb og forbrug af gødning og vand. Se særligt: http://www.turfgrass.dk/
Såtidspunkt og -rutine
Der skal tilstræbes en sårutine, hvorefter greens, greenområder, teesteder, fairways og semirough tilsås på en gang, således at den efterfølgende klipning kan foregå uhindret. Specifikation, kvalitetsstyring og tilsyn En Pitch & Putt bane bliver ikke bedre end dens specifikation, projektsamarbejde i processen og kvalitetsstyring. Det er derfor væsentligt at specificere præcist, hvad man ønsker, og denne specifikation kan ikke udformes uden specialister. Herudover kan betydningen af et godt samarbejde mellem bygherre, arkitekt, leverandører, greenkeeper og entreprenør næppe fremhæves nok. Det må anbefales meget kraftigt at ansætte den greenkeeper, som senere skal vedligeholde banen, allerede ved specifikationen af anlægsarbejdet og lade ham indgå i det team, der bygger banen, samt naturligvis føre tilsyn. Det kan varmt anbefales at lave procedurer for kvalitetsstyring under anlægsarbejdet, da dette sikrer kvaliteten.
Overtagelse
Efterhånden som de enkelte huller helt eller delvist er tilsået, overtager klubben driften. Vedligeholdelsen begynder således lige efter såningen, Det er vigtigt, at det er fastlagt, hvem der har ansvaret for pasningen på afleveringsdagen.
Aflevering
Når anlægsarbejdet er afsluttet, finder afleveringen sted i henhold til den foreliggende kontrakt, idet der enten samtidig eller tidligere udarbejdes en mangelliste og fastsættes en afhjælpningsprocedure.
Anlægsudgifter Anlægsudgifterne fordeler sig på: Jord, baneanlæg, bygninger, maskiner og indkøringsperiode.
Jorden købes, lejes eller bliver stillet mere eller mindre gratis til rådighed af Kommune, stat eller andre.
Banens anlægspris afhænger af udgangspunket, terrænet, jordens beskaffenhed, bygherrens ambitioner og spillernes forventede krav og betalingsvilje.
Når man sammenligner tilbud eller eksisterende baners anlægspris, skal man være meget opmærksom på, om indholdet og kvaliteten er sammenlignelig. For eksempel er dræning af en green med 3 meters eller 6 meters afstand mellem drænledningerne i begge tilfælde "dræning af greens", men prisen og resultatet - som først kan ses senere - er absolut ikke det samme.
Bygningerne omfatter klubhus og maskinhus. Klubhuset afhænger af ambitioner og klubtype, Maskinhuset skal kunne rumme alle maskinerne, et værksted, et personalerum, et kontor og et mindre depot.
Maskiner skal erhverves efter professionel rådgivning. Maskinerne kan købes eller leases.
Indkøringsperioden løber fra det øjeblik græsset er kommet op og skal klippes første gang og til det tidspunkt, hvor banen åbnes for spil og dermed muligheden for egentlige indtægter. Indkøringsperioden varer typisk 1 - 1½ år og indebærer fulde driftsudgifter uden driftsindtægter af betydning. Denne driftsudgift bør indregnes i anlægsudgiften og finansieres som en del af denne.
Et regneeksempel
Prisen på anlæg af Pitch & Putt baner er i dag meget svingende, idet der er mange måder at gøre det på. Som udgangspunkt koster det ca. mellem Kr 30.000 til 70.000 pr. hul; denne pris er inkl. vandingsanlæg, godkendt vækstlag samt dræn og arkitekt.
Udbudsmateriale
Det er overordentligt vigtigt at udforme et udbudsmateriale for baneanlægget, som fuldstændigt beskriver, hvad anlægsarbejdet skal omfatte, og hvilke krav man stiller til anlægget.Udbudsmaterialet danner grundlag for, at entreprenøren kan give et realistisk tilbud, og det sikrer, at der opnås tilbud på det samme arbejde, hvis der indhentes tilbud fra flere entreprenører. Det kan derfor ikke anbefales nok at være overordentlig omhyggelig med sit udbudsmateriale. Ofte vil det være en god ide at involvere golfbanearkitekten i udformningen af udbudsmaterialet. Formulering af et velbeskrevet udbudsmateriale for baneanlægget er formentligt den bedste investering en golfklub kan gøre. Det må derfor kraftigt anbefales at inddrage fagkyndige personer i udformningen (rådgivende ingeniører, greenkeeperen, nøglepersoner i klubben med den pågældende ekspertise).
Indholdet i et udbudsmateriale kan være følgende:
Orientering
Tilskudsmuligheder:Nedenstående er et udpluk af de tilskudsmuligheder der findes. Listen er ikke komplet.
Tips- og Lottomidler til friluftsliv
Formål:
Der forlanges medfinansiering typisk på 50 procent eller mere.
Formål:
F.L. Smidth & Co. A/S' Gavefond Formål:
Nærmere oplysninger:
Fonden for træer og miljø Formål:
Tuborgfondet Formål:
Nærmere oplysninger
Naturforvaltningsmidler Skov- og Naturstyrelsen fordeler årets midler. Det sker på baggrund af indstillinger om projekter primært fra statsskovdistrikterne. Det er muligt at søge om tilskud fra naturforvaltningsmidler til større projekter.
Nærmere oplysninger:
Tilskud til etablering af mindre vandområder Formål:
Tilskud til etablering af større vandområder Formål:
Danmarks Idræts-Forbund Formål:
Folkeoplysningsloven Alle foreninger under Danmarks Idræts-Forbund, der tilbyder fritidsaktiviteter for børn og unge under 25 år, har ret til at få tilskud til lokaler og aktiviteter fra kommunen. Den enkelte kommunes folkeoplysningsudvalg administrerer loven og fastlægger de nærmere regler for, hvordan lokaler og penge fordeles blandt foreningerne i kommunen.
Formål:
|